Jelmagyarázat

 

Vissza!

Általános ajánlás:

A = Nagyon ajánlott.

Ez azt jelenti, hogy kivétel nélkül mindenkinek ajánlom a film megnézését (természetesen a korhatáron belül).) Úgy mondanám másként, hogy "ezt a filmet mindenkinek látnia kellene!".

B = Ajánlott.

Ez azt jelenti, hogy a film jó, és ajánlom mindazoknak, akik éppen szeretik ezt a műfajú filmet . Vagyis: "Nézd meg nyugodtan, mert jó."

C = Rajtad áll.

Ez azt jelenti, hogy se nem ajánlom, se nem rosszallom a megnézését. A műfaj, vagy esetleg egy filmsztár kedvelői lehet, hogy szívesen fogják nézni. Azonban szerintem csak ők.

D = Helytelen.

Ez azt jelenti, hogy nem ajánlom a filmet, mivel vagy a művészi, illetve filmes értéke* jelentősen hiányos, vagy azért, mert komolyan problémás erkölcsi vagy szellemi tartalmat ad közre.

F = Elfogadhatatlan.

Ez azt jelenti, hogy mindenkinek el kellene kerülnie a megnézését. Vagy azért, mert a művészi vagy filmes értéke egyszerűen nyomorúságos; vagy azért, mert súlyosan félrevezető, és/vagy elítélendő erkölcsi-spirituális értékeket hordoz.

+ és - jelek: Hangsúlyok, finomítások a kategórián belül:

+
jel nélkül
-

A művészi és filmes érték minősítése

(A filmes érték azt mutatja, hogy mennyire teljesíti a film mint film a küldetését, méghozzá a kategóriáján belül. Egy vígjáték, egy akciófilm vagy egy családi film is lehet kiváló, még ha nem is bergmanni képsorokat használ.)

**** = Kiváló.

*** = Jó.

** = Közepes.

* = Gyenge.

Minősítés nélkül = Minősíthetetlen, értéktelen.

1/2 = a két osztályzás közötti hely.

 

Erkölcsi és szellemi érték minősítése:

+4 = "a lélek csemegéje".

+3 és +1 között = Pozitív.

+1 és -1 között = Lényegében ártalmatlan.

-1 és -3 között = Problematikus.

-4 = Méreg.

Tehát a |+1 -2 | azt jelenti, hogy a film a +1 (ami a "pozitív" és a "lényegében ártalmatlan" között van) és a -2 (ami problematikus) közötti tartományban mozog.

 

Korhatár besorolás

Felnőtteknek = megtekintése csak felnőtt embereknek ajánlott - általában túlzott erőszak vagy szexualitás miatt. Sok tekintetben én szigorúbban bírálom el a filmeket, mint az ORTT, viszont más tekintetben lazábban.

Felnőtteknek* = A film témájából adódóan vagy az erőszak vagy a szexualitás, vagy mindkettő oly mértékű, hogy nem ajánlható minden felnőttnek sem. Az is előfordul, hogy a téma feldolgozása kíván disztingválást.

Kamaszkortól = A gyerekek nem mindig éveik száma alapján válnak ifjúvá. A kamaszkor meghatározása tehát egyéni. Ezt a kategóriát tehát választhatja egy éretlen 14-15 éves, de akár egy érettebb 9-10 éves is, ha a szülő jónak látja. Viszont az utóbbi esetben szülői felügyelet szükséges.

Kamaszkortól* = Csak érett tizenéveseknek., méghozzá szülői felügyelettel.

Korhatár nélkül = Bárki megnézheti, korhatárra való tekintet nélkül.

Korhatár nélkül* = Bárki megnézheti, de gyerekek esetében szükséges a felügyelet, de éretlenebb gyermekek esetében inkább a film megnézésének az elhalasztása.

 

Összefoglalva:

A- | ***1/2 | +2 -1 | Korhatár nélkül*. - jelentése:

Ez egy nagyon ajánlott film, még ha nem is tökéletes. A filmes értéke megközelíti a kiváló minősítést, erkölcsileg, tartamában főként pozitív, de negatív elemeket is tartalmaz. Korhatártól függetlenül megtekinhető, de a gyerekek esetében megfontolandó, hogy kinek mutatjuk meg, vagy pedig kötelező szülői felügyelet szükséges.

(Fel)

Vissza!